Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Skruvtvingar

Köpguide skruvtvingar – så väljer du rätt skruvtving

Det finns många situationer där du kan behöva skruvtvingar. Det kan till exempel vara om du ska monterar en hylla, kapa av träskivor eller limma lister på varandra. En uppsättning av skruvtvingar ger dig flexibiliteten att hantera olika material och projekt. Biltema har tvingar som till exempel skruvtvingar, hörntvingar och limknektar. Genom att följa våra tips kan du förenkla ditt val av skruvtvingar.

Skruvtving – behändig och anpassad för mindre arbetsstycken

Skruvtvingar fungerar bäst när du ska låsa ihop mindre arbetsstycken. Beroende på vilken storlek på skruvtvingen du väljer kan du låsa ihop 80-250 mm breda arbetsstycken. Våra skruvtvingar är utrustade med trähandtag så du får ett stadigt grepp när du ska skruva åt. Plastbrickan är både kulledad och plastskyddad för att minska risken för märken på arbetsstyckena.

Limknekt – för limning av större arbetsstycken

Om du ska limma större konstruktioner som skivor och karmar passar en limknekt bättre. Vi säljer limknektar i olika storlekar med längder från 600-1060 mm. Våra limknektar har också lodräta hål i skenan så att du kan skruva fast dem i arbetsbordet eller där du vill placera dem. På så sätt får du mer stabilitet när du ska låsa fast arbetsstyckena.

Hörntving – för limning av föremål med 90 graders vinkel

Om du ska limma ihop två arbetsstycken som har en 90 graders vinkel passar en hörntving bra. Till exempel om du ska limma ihop två lister till en del av en ram. Vår hörntving har två fästen som garanterar att listerna är ordentligt fastskruvade när limmet ska torka.

Var försiktig vid låsning av mjuka arbetsstycken

När du ska limma ihop mjuka trästycken gäller det att vara försiktig. Om du till exempel ska limma ihop två mjuka träplankor och skruvar för hårt, riskerar tryckbrickorna att göra märken i träet. Då kan det vara bra att placera något mjukt mellan tryckbrickorna och arbetsstyckena. Till exempel hopvikta trasor eller små träplattor. På så sätt minskas koncentrationen av kraft mot trälisterna.

Vanliga frågor om tvingar

Vad är en tving?

En tving är ett låsbart verktyg som används vid bland annat limning av arbetsstycken och fixering av detaljer.

Hur stor tving ska man ha?

Storleken på tvingen avgörs av hur stora arbetsstycken du har som ska limmas samman. Vi har tvingar med längder mellan 80-250 mm.