Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Hammare

Köpguide hammare – få spiken att fastna


Då och då behöver vi alla slå i en spik eller banka fast en möbel- eller byggdel. Därför bör en hammare alltid finnas din verktygslåda oavsett om du är yrkesutövare eller hemmafixare. Men att välja rätt hammare kan vara svårt. Särskilt när utbudet är så stort. Här hjälper vi dig att hitta en hammare som passar dig och dina behov.

Välj rätt hammare för rätt arbete

När du ska köpa en hammare är det viktigt att du väljer hammare efter användningsområde. Vad ska du använda hammaren till?

Hammare för träarbete

 • Snickarhammare/klohammare – används främst för att slå i eller dra ut spikar ur ett föremål. Denna typ av hammare återfinns i de flesta hem och associeras framför allt med träbearbetning men kan även användas vid bearbetning av andra material.
 • Slöjdhammare – används för mindre snickerier. Den har en fyrkantig slagyta som gör det lättare att komma åt i hörn.

Hammare för metallarbete

 • Smideshammare – används vid bearbetning av metaller och har ett rundat, platt eller spetsigt huvud.
 • Plåtslagarhammare – används vid plåtarbete och har en extra lång pen.
 • Bänkhammare – återfinns vanligtvis i smedens verkstad och används främst för att bearbeta olika typer av metaller.
 • Kulhammare – används framför allt för att forma plåt och har en eller två rundade sidor i stället för en platt.

Hammare för murning

 • Murarhammare – används till att forma och klyva mursten vid murning.

Hammare med flera användningsområden

 • Gummihammare/gummiklubba – används för att exempelvis slå ihop träbitar eller andra känsliga material utan att tillfoga slagmärken.
 • Kombihammare – används i likhet med gummiklubban vid bearbetning av känsliga material eller då du vill undvika slagmärken.
 • Slägga – används främst vid rivningsarbeten på grund av dess stora slagkraft, men den kan även användas för att slå i bultar och kraftiga spikar.
 • Slägghammare – kan användas inom flera områden och är en kombination av en slägga och en hammare.

Hammarens storlek och vikt

När du väljer hammare bör du fundera på dess tyngd. Ju tyngre hammaren är, desto mer kraft får du i slaget, men en tyngre hammare sliter också mer på kroppen. En lättare hammare belastar kroppen mindre, men kan vid vissa tillfällen göra arbetet mer tröttsamt då du inte får samma slagkraft som en tyngre hammare. Hammarens vikt mäts vanligtvis i ounces och syftar på dess huvud.

Skaftets utformning och längd spelar också en stor roll vid val av hammare. Ett ergonomiskt skaft är utformat på ett sätt där storleken, formen och materialet samverkar för att du ska kunna hålla hammaren på ett avslappnat sätt. Det viktigaste är emellertid att hammaren känns bra i handen.

Vanliga frågor om hammare

Hur använder man en hammare?

Håll i den nedre delen av skaftet, svinga sedan hammaren och slå i spiken.

Vad använder man en hammare till?

En hammare används för att slå i olika fästelement i ett material. Den används även för att dra loss spik, forma och slå ihop material.

Vad kostar hammare?

På Biltema hittar du hammare från ca 50 kronor.