Trädgårdskalender - Så förbereder du trädgården inför vintern

Trädgårdskalender - Så förbereder du trädgården inför vintern

Varma dagar och ljumna sommarkvällar i trädgården börjar lida mot sitt slut. Med en sensommarvärme som sakteligen börjar avta och en höst som står och väntar runt hörnet har det blivit dags att förbereda trädgården inför hösten och vintern.

Höstens förberedelser lägger ofta ribban för hur grönskande din trädgård blir till nästa säsong. Så låt inte trädgården gå i vinteride innan du har gett den lite kärlek och omsorg.
I vår trädgårdskalender ger vi dig våra bästa tips och råd för hur du förbereder trädgården på bästa sätt inför årets kallare månader.

Bra basredskap att ha till trädgården

  • Skottkärra
  • Lövkorg
  • Löv- och grässamlare
  • Plasträfsa
  • Sekatör
  • Klippset 3 delar
  • Renshacka
  • Ogräsupptagare

Trädgården i september

78308

Plantering

Trots att våren och sommaren är förbi så är september en bra månad för våra trädgårdar, där du kan njuta av sommarens sista blomning, men även börja plantera nytt. Jorden är varm, luften fuktig och solen skiner fortsatt klart. Därför kan du passa på att plantera smarriga bärbuskar, träd och buskar av olika slag, eller varför inte en perennrabatt?

Gräsmatta

Det är snart dags för säsongens sista gräsklippning. När du klipper gräset i september så ska du höja klipphöjden, på så vis håller sig gräsmattan mer beståndskraftig när temperaturen börjar sjunka. September är också en bra månad för att så nytt gräs och sprida ut gräsgödsel eftersom jorden fortfarande är fuktig.

Växthus

Innan den första nattfrosten når din trädgård kan det vara bra att flytta in de mer exotiska växterna i växthuset. Passa även på att städa ur växthuset, genom att kasta vissna växter och torka av krukor och andra ytor med en diskborste och vanligt diskmedel. Genom att städa ordentligt slipper du förhoppningsvis problem med övervintrande ohyra. Ett hett tips är att ställa de tomma krukorna uppochned och stapla de i varandra så att de inte riskerar att frostsprängas när vinterkylan slår till.

Beskär träd och buskar

På sensommaren är det dags att beskära en del av dina stenfrukter, fruktträd, buskar och lövhäckar. När du beskär dina växter är det viktigt att du använder rätt verktyg för arbetet. Om du ska beskära större grenar kan det vara en fördel att använda en grensax eller en grensåg. Om det är en häck du ska beskära kan det räcka med en vass häcksax eller sekatör.

Våra beskärningsverktyg

Ett batteri – flera verktyg

Med vår MultiX serie kan du använda ett och samma batteri till flera olika trädgårdsmaskiner. Låter smidigt va?

Läs mer om vår MultiX-serie

Trädgården i oktober

78307

Plantering

Beroende på var i landet du bor kan den första frosten börja smyga sig på under oktober. Då är det dags att plantera dina frostkänsliga växter i en kruka och förvara dem på en frostfri, torr och ljus plats. Förslagsvis i ett inglasat uterum eller i ett garage om du har möjlighet att ge växterna tillskottsbelysning.

Gräsmatta

Innan kylan och snön hinner komma är det bra att kratta och städa gräsmattan ordentligt. Kanske är det sista gräsklippningen innan vintervilan? När marktemperaturen sjunker till ca 7 grader slutar gräset att växa, vilket också innebär att det inte behöver klippas mer.

När du gör din sista gräsklippning för säsongen så bör gräsmattan klippas så att gräset är cirka 5 centimeter högt. Om gräset lämnas för långt under vintern kvävs gräsmattan lätt om gräset trycks ner av snön.

Om du har stora mängder löv som ligger på gräsmattan är det också bra om du räfsar ihop dem, så att de inte kväver gräset när de samlas i våta högar. Samla löven i en kompost, eller räfsa in dem i rabatten eller under buskar.

Rabatter

Som vi skriver ovan så kan det vara en bra idé att använda fallna löv i rabatterna och under buskage. Dels skyddar det en del mot vinterkylan, men det bryts även ner till näringsrik mull av maskarna.

Om du har perenner i rabatterna kan du med fördel låta dessa vissna ner och ligga kvar. Det vissna riset skyddar nämligen växterna under vintern.
Om du har fruktträd i trädgården behöver du plocka upp fallfrukten för att undvika svampsjukdomar.

Beskär häcken

Om du har en barrhäck, som exempelvis tuja, gran eller idegran så klipper du dessa med fördel under hösten då de inte växer längre. Beroende på vart i landet du bor kan denna beskärning antingen göras i september eller i oktober, innan det blir för kallt. Att klippa barrväxter kräver att du är lite försiktig och bara beskär de unga skotten, annars riskerar växten att vissna.

Trädgården i november

78306

I november har snön hunnit komma på besök i delar av landet, och dagar och nätter blir allt kallare.  Därför är november en lugn månad i trädgården eftersom det inte finns så mycket att göra.

Växthus

Om du har ett växthus eller ett inglasat uterum hemma så kan du även i kalla november skapa ett övervintringsrum åt dina medelhavsväxter med hjälp av bubbelplast. Bubbelplasten isolerar samtidigt som att den släpper igenom ljus till växterna. Du kan tillexempel isolera ditt olivträd, citrusväxter, timjan eller rosmarin.

När temperaturen når under nollstrecket behöver du också komplettera med en värmefläkt, så att inte växterna fryser. Glöm inte att lufta det lilla rum av bubbelplast som du har byggt runt växten, annars bildas det kondens vilket kan resultera i att växterna möglar.

Gräsmattan

Om det har fallit ner nya löv på gräsmattan så bör du räfsa bort dessa, annars riskerar dem att kväva gräset när snön kommer. Räfsa in löven under buskarna eller till rabatterna. Där förmultnar dem och gör jorden mer näringsrik, vilket växterna uppskattar.

Trädgården i december

78304

I december ligger snön djup på sina håll, vilket faktiskt är bra för växterna eftersom ett snölager skyddar och isolerar mot den värsta kylan och tjälen. Om det är riktigt kallt ute och du inte har ett tjockt snölager som isolerar så kan du skydda dina växter med täckbark eller granris.

Slipp besök av rådjur

Om du bor i närheten av skog är kanske rådjuren återkommande besökare i din trädgård. Så även under vinterhalvåret. Skydda dina träd och växter från angrepp med hjälp av gnagskydd som du sätter på trädens stam eller med nät som du placerar runt dina växter. Se även till att det inte ligger kvar någon fallen frukt, det är nämligen en smarrig middag för våra fyrbenta vänner.

Ta hand om fåglarna

Vid snö och minusgrader har fåglarna svårare att hitta mat. Hjälp dem genom att hänga ut talgbollar eller fågelfrön.

Relaterade artiklar

Kompostera mera

Kompostera mera

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Vi guidar dig i hur du gör!

Beskär dina stenfrukter

Beskär dina stenfrukter

Beskär dina stenfrukter under JAS-perioden. Vi guidar dig!

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Trädgårdsprojekt för hemmafixaren

Det finns många roliga och gröna projekt att ta sig ann i trädgården. Samla dina kreativa idéer och förverkliga dina trädgårdsdrömmar tillsammans med oss!