Mountainbike (MTB)

Köpa mountainbike – en guide

Att susa fram genom skogen på en mountainbike kan vara utmanande, lerigt och svettigt – men också löjligt roligt. Om du ska köpa din första MTB är det bra att läsa på lite så att du hittar cykeln som är rätt för just dig. I den här guiden går vi igenom det du behöver veta.

Ramtyp – hardtail eller heldämpad?

Det finns två typer av ramar för MTB; hardtail och heldämpad. En hardtail är en ram som endast har en dämpare fram i form av en framgaffel. En heldämpad cykel har däremot dämpare både bak och fram, vilket fångar upp stötar från terrängen. Det gör den mer lämpad för teknisk stigcykling, medan hardtailen kan vara ett bättre val för dig som främst ska cykla på grusvägar.

Hjulstorlek – 27,5 eller 29 tum?

Att välja hjulstorlek kan vara klurigt, för vad är egentligen skillnaden mellan 27,5 och 29 tums hjul? Generellt rullar 29 tums hjul lite lättare och är därför ett bra val för dig som vill köra längre lopp, men de kan dock kännas något klumpiga i tekniska partier. 27,5 tums hjul accelererar fortare och är därför mer lätthanterliga vid utförscykling.

Material – kolfiber eller aluminium?

Mountainbikens ram är vanligtvis tillverkad av kolfiber eller aluminium. Skillnaden mellan materialen är att kolfiber är lättare men fångar också upp stötar bättre, medan aluminium är ett mer styvt material. Kolfiber är ofta dyrare än aluminium, så för en nybörjare är det mer prisvärt att börja med en cykel med aluminiumram.

Storlek på MTB

Mountainbikens ram kommer i flera storlekar och vilken storlek du ska ha avgörs främst av din längd, men även smak. Vi rekommenderar därför att du kommer förbi något av våra varuhus och testcyklar innan du beställer din MTB så att du vet att du kommer att bli nöjd med din nya cykel.

Viktiga tillbehör till MTB

Hos oss på Biltema hittar du inte bara din framtida mountainbike, utan även andra viktiga tillbehör som skyddar både dig och din cykel, både under och inför era äventyr tillsammans. Spana in våra cykelverktyg, cykelhjälmar och andra cykelprylar på vår hemsida.

Vanliga frågor om att köpa Mountainbike

Vad ska man tänka på när man köper en mountainbike?

Läs på om material och storlekar, samt testcykla gärna innan du bestämmer dig för en viss modell.

Hur stor mountainbike ska man ha?

Det beror på hur lång cyklisten är, men eftersom storleken även kan vara en smaksak är det bra att testa olika cyklar innan man fattar sitt beslut.

Vad är skillnaden mellan hardtail och heldämpad?

En heldämpad MTB har dämpare vid både bak- och framhjul, medan en hardtail bara har dämpare fram på cykeln.

11 Träffar