Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Mountainbike (MTB)

Köpa mountainbike – en guide

Att susa fram genom skogen på en mountainbike kan vara utmanande, lerigt och svettigt – men också löjligt roligt. Om du ska köpa din första MTB är det bra att läsa på lite så att du hittar cykeln som är rätt för just dig. I den här guiden går vi igenom det du behöver veta.

Ramtyp – hardtail eller heldämpad?

Det finns två typer av ramar för MTB; hardtail och heldämpad. En hardtail är en ram som endast har en dämpare fram i form av en framgaffel. En heldämpad cykel har däremot dämpare både bak och fram, vilket fångar upp stötar från terrängen. En hardtail väger oftast mindre än en heldämpad cykel, vilket gör det lättare att ta sig fram med hastighet. Ska man cykla lättare terräng i skogen brukar en hardtail räcka länge, medan om du ska cykla mer kuperat eller utför så är en heldämpad att rekommendera.

Hjulstorlek – 27,5 eller 29 tum?

Att välja hjulstorlek kan vara klurigt, för vad är egentligen skillnaden mellan 27,5 och 29 tums hjul? Generellt har mountainbikes med mindre ram också de mindre 27,5” hjulen, och de med lite större ram har de större 29” hjulen. Ett 29” hjul rullar lite lättare och är därför ett bra val för dig som vill köra längre lopp, men de kan dock kännas något klumpiga i tekniska partier. 27,5 tums hjul accelererar fortare och är därför mer lätthanterliga vid utförscykling.

Material – kolfiber eller aluminium?

Mountainbikens ram är vanligtvis tillverkad av kolfiber eller aluminium. Skillnaden mellan materialen är utrustningsnivån. Nivån på bromsar, växlar, stötdämpad gaffel samt ramens geometri och vikt är saker som påverkar priset. Beroende på vad man tänkt använda sin cykel till, hur ofta och på vilket underlag så bör man välja utrustningsnivå efter detta.

Storlek på MTB

Mountainbikens ram kommer i flera storlekar och vilken storlek du ska ha avgörs främst av din längd, men även smak. Vi rekommenderar därför att du kommer förbi något av våra varuhus och testcyklar innan du beställer din MTB så att du vet att du kommer att bli nöjd med din nya cykel.

Viktiga tillbehör till MTB

Hos oss på Biltema hittar du inte bara din framtida mountainbike, utan även andra viktiga tillbehör som skyddar både dig och din cykel, både under och inför era äventyr tillsammans. Spana in våra cykelverktyg, cykelhjälmar och andra cykelprylar på vår hemsida.

Yosemite by Biltema  

Vårt gedigna sortiment av cyklar från Yosemite by Biltema är utvecklat för nära och aktiva möten med vår nordiska natur. Upptäck våra cyklar och ge dig ut på äventyr i grönskande skogar, längst milslånga landsvägar eller i den pulserande storstaden. 
Här hittar du inspiration och rätt cykel för dig. 

Vanliga frågor om att köpa Mountainbike

Vad ska man tänka på när man köper en mountainbike?

Läs på om material och storlekar, samt testcykla gärna innan du bestämmer dig för en viss modell.

Hur stor mountainbike ska man ha?

Det beror på hur lång cyklisten är, men eftersom storleken även kan vara en smaksak är det bra att testa olika cyklar innan man fattar sitt beslut.

Vad är skillnaden mellan hardtail och heldämpad?

En heldämpad MTB har dämpare vid både bak- och framhjul, medan en hardtail bara har dämpare fram på cykeln.

Kan jag utföra cykelservice själv?

Absolut! En del cykelservice kan du enkelt utföra själv, med hjälp av rätt verktyg och guidning. Ta hjälp av våra guider och filmer här.