Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Juniorcyklar

Köpguide juniorcyklar - ge ditt barn motion och glädje

Dags att köpa ny juniorcykel till ditt barn? Som namnet antyder kännetecknas våra juniorcyklar av att hjulen är i 24 eller 26 tums storlek. Denna cykeltyp passar juniorer som är 130-160 cm långa, beroende på vilken modell du väljer. Här följer en kort guide!

När är det dags för en juniorcykel?

När barncykeln är på väg att bli för liten är det dags för en ny cykel, och då är det viktigt att välja rätt storlek. Även om barnet cyklar säkert och stabilt på sin gamla cykel, så kan övergången till en större cykel innebära en viss osäkerhet. Plötsligt är det lite längre ner till backen och speciellt när man stannar kan det vara svårt att hitta balansen.
Därför är det viktigt att du inte väljer en för stor cykel till ditt barn, eftersom det kan skapa farliga situationer, speciellt i trafikerade områden. En tumregel med juniorcyklar är att när ditt barn är mellan 130-160 centimeter är en juniorcykel ett bra val.

Men med en sådan tumregel är det också viktigt att vara uppmärksam på skillnader i ditt barns kroppsbyggnad jämfört med genomsnittet. Här kan du med fördel mäta längden från foten till grenen, vilket är ett mer exakt sätt att hitta rätt storlek på cykeln.
Nedan har vi en tabell med de olika grenlängderna i förhållande till cykelns ramstorlek:

Barnets grenlängd: 53-63 centimeter - Ramstorlek 20’
Barnets grenlängd: 58-70 centimeter - Ramstorlek 24’
Barnets grenlängd: 68-82 centimeter - Ramstorlek 26’

Om du använder dig av tabellen ovan och mäter ditt barns grenlängd, är det i många fall ett mer exakt sätt att bestämma ditt barns behov i förhållande till cykelns storlek, eftersom förhållandet mellan grenlängd och längd inte är samma för alla.

Damcykel 24-26 tum - klassisk damcykel i mindre format

Våra damcyklar passar alla barn som vill ha en damcykel i lagom liten storlek. Precis som en damcykel har denna cykeltyp en låg ram vilket gör det enkelt att kliva upp på sadeln. Styret är högt så barnet får en upprätt hållning vilket avlastar ryggen. Den mjuka sadeln gör cyklingen bekväm. Tunga föremål som t.ex. ett rejält cykellås kan spännas fast på pakethållaren.

MTB 24-26 tum – en mountainbike för juniorer

Har ditt barn börjat snegla på stora mountainbikes som svischar fram längs cykelbanorna? Då kan vår mountainbike i 24 eller 26 tum vara ett perfekt insteg. Allrounddäcken ger bra grepp även i lättare terräng och flatspedalerna ger fotfäste även när cykeln far över rötter och stenar. Våra mountainbikes 24 eller 26 tum passar alla barn som gillar tuffare cyklar för hårdare tag – kom bara ihåg att skydda ditt barn med cykelhjälm.

Yosemite by Biltema  

Vårt gedigna sortiment av cyklar från Yosemite by Biltema är utvecklat för nära och aktiva möten med vår nordiska natur. Upptäck våra cyklar och ge dig ut på äventyr i grönskande skogar, längst milslånga landsvägar eller i den pulserande storstaden. 
Här hittar du inspiration och rätt cykel för dig.

Vanliga frågor om Juniorcyklar

Vilken storlek ska juniorcykeln ha?

Våra juniorcyklar har alla hjulstorleken 24 eller 26 tum.

Hur vet jag om juniorcykeln passar?

En tumregel; när barnet sitter på sadeln ska hen nå ned till marken med båda fötterna.

Vilken typ av juniorcykel ska jag köpa?

Det beror på vad ditt barn har för smak och praktiska behov. 

Kan jag utföra cykelservice själv?

Absolut! En del cykelservice kan du enkelt utföra själv, med hjälp av rätt verktyg och guidning. Ta hjälp av våra guider och filmer här.