Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Balanscyklar – bra träning för de minsta

Köpguide balanscykel – balansträning för de allra minsta

Har det blivit dags att för familjens minsting att öva upp balansen inför kommande års cykelutflykter? Då är en balanscykel, även kallad springcykel, ett steg i rätt riktning. En balanscykel är en mindre cykel utan trampor och stödhjul som barnet tar sig fram på med hjälp av fötterna. Men vad ska du tänka på när du väljer balanscykel?

Springcykelns storlek är avgörande

Den viktigaste faktorn vid köp av balanscykel är dess storlek. De flesta balanscyklar har 10 eller 12 tums hjul. Hjulstorleken må vara en indikator på cykelns generella storlek, men det är sadelhöjden som avgör huruvida balanscykeln kommer att passa barnet. Barnet ska sitta bekvämt på sadeln med lätt böjda knän och fötterna stabilt i marken. Kan du inte ta med dig barnet till butiken? Då kan du mäta barnets innerbenslängd.

Balanscykelns vikt i förhållande till barnet

Du bör även ta hänsyn till balanscykelns vikt i förhållande till barnets vikt och styrka. Ett bra riktmärke är att inte välja en springcykel som väger mer än 30 % av barnets vikt. Och när det är dags att cykla, glöm inte cykelhjälmen!

Yosemite by Biltema  

Vårt gedigna sortiment av cyklar från Yosemite by Biltema är utvecklat för nära och aktiva möten med vår nordiska natur. Upptäck våra cyklar och ge dig ut på äventyr i grönskande skogar, längst milslånga landsvägar eller i den pulserande storstaden. 
Här hittar du inspiration och rätt cykel för dig. 

Vanliga frågor om springcyklar

När kan man börja med balanscykel?

En balanscykel är lämplig för barn från ca 3-6 års ålder.

Vilken storlek ska man ha på springcykeln?

Det avgörs av barnets innerbenslängd.

Varför ska man börja med en balanscykel?

Med en balanscykel lär sig barnet att hålla balansen, vilket är en bra förberedelse för när barnet sedan ska cykla på en vanlig cykel.

Kan jag utföra cykelservice själv?

Absolut! En del cykelservice kan du enkelt utföra själv, med hjälp av rätt verktyg och guidning. Ta hjälp av våra guider och filmer här.